Nicol David i Borja Golan u Zagrebu

Sedmerostruka svjetska prvakinja Nicol David promovirat će squash u Zagrebu

U sklopu globalne kampanje Svjetske squash federacije s ciljem popularizacije i promocije squasha, idućeg ponedjeljka u Zagreb dolazi sama profesionalna elita tog sporta. Hrvatski squash savez će tako ugostiti Nicol David, sedmerostruku aktualnu svjetsku prvakinju, rekorderku po broju osvojenih naslova i po mnogima najbolju igračicu squasha svih vremena te Borju Golana, najuspješnijeg squash igrača Španjolske svih vremena i trenutno 11. igrača na svjetskoj ljestvici.

Tijekom svojeg gostovanja u Hrvatskoj, Nicol i Borja će se susresti s predstavnicima Hrvatskog olimpijskog odbora, a 25. svibnja će s početkom u 11 sati održati tiskovnu konferenciju u prostorijama FirstFitness&SQUASHtower centra na Zavrtnici, na kojoj će medijima demonstrirati čari tog “mladog”, ali sve popularnijeg sporta. Poznatim inozemnim sportašima će se tom prilikom pridružiti i gosti iznenađenja koji će s njima odmjeriti snage.

Nakon tiskovne konferencije planiran je niz susreta i mečeva s predstavnicima hrvatske squash reprezentacije, dok je vrhunac dana egzibicijski susret Nicol i Borje s početkom u 18.30 sati. Susret je otvoren za javnost i svi zainteresirani su dobrodošli.

Nicol-David[1]Nicol David je rođena prije 31 godinu u Maleziji i do sada je u svijetu squasha osvojila sve što se dalo osvojiti. Posljednjih devet godina neprikosnovena je prvakinja na svjetskoj ljestvici, a taj je impresivni rezultat popločila čitavim nizom rekorda. Prvi je postavila već s 18 godina postavši prva igračica kojaje osvojila svjetsko juniorsko prvenstvo dvije godine zaredom. U studenom 2014. godine okrunila se novim rekordom postavši prvom na svijetu, u muškoj i u ženskoj kategoriji, kojoj je pošlo za rukom zadržati se na prvom mjestu ljestvice 100 mjeseci zaredom. Rekordima ovdje nije bio kraj te je već tri mjeseca kasnije postavila novi rekord postavši igračica s najdužim “stažem” na prvom mjestu ženske ljestvice, srušivši time rekord star 11 godina. Uz sve to, David je prva azijatkinja ikada na čelu squash ljestvice. Uz to što je predana i očito talentirana sportašica, David je poznata i po svojem angažmana u promociji sporta, ali humanitarnom radu. Tako je 2004 godine postala Ambasadoricom dobre volje Ujedinjenih naroda za Maleziju.

Borja-Golan-SquashSite[1]Borja Golan, vršnjak po godištu Nicol David, također se može pohvaliti zavidnom svjetskom sportskom karijerom. Borja je španjolski naslov osvojio 12 puta, a prije šest godina postao je najbolje rangirani španjolski squash igrač svih vremena. Od onda kontinuirano dostojno predstavlja svoju zemlju na međunarodnim natjecanjima probivši se među prvih pet na svijetu prošlog proljeća. Borja je unatoč teškoj ozljedi koljena 2009. godine, koja je ozbiljno zaprijetila ostatku njegove karijere, osvojio 29 svjetskih naslova profesionalne lige, a prije dvije godine je na turniru u Kuvajtu proslavio i svoje 40. sudjelovanje u finalima profesionalnih turnira.