Roko 11. na British Junior Openu

Na neslužbenom svjetskom juniorskom prvenstvu, British Junior Openu, održanom od 2. do 6. siječnja u Sheffieldu u Velikoj Britaniji, jedini predstavnik Hrvatske Roko Vončina zauzeo je odlično 11. mjesto u  kategoriji dječaka do 15 godina. U jakoj konkurenciji od 64 juniora, Roko je na najbolji mogući način branio boje Hrvatske, ali i Europe.

Naime, bolji uspjeh od njega postigao je samo još jedan Europljanin, Nicholas Wall iz Velike Britanije, zauzevši peto mjesto, dok su Egipćani podijelili prva četiri mjesta. To nije iznenađenje jer je opće poznato da već godinama najbolji juniori dolaze iz Egipta, Pakistana, Indije i Malezije. Inače, na turniru je snage odmjeravalo preko 400 juniora iz 39 zemalja.

Roko je turnir otvorio pobjedom protiv Španjolca Aarona Gomesa rezultatom 3-1, a s istim je rezultatom u drugom kolu svladao i Indijca Veera Chotranija. U trećem kolu neugodni Egipćanin Mohammed El Shamy atipičnim stilom igre okreće meč u svoju korist te nakon izjednjačenja nakon drugog seta odnosi pobjedu i izbacuje Roka iz glavnog ždrijeba. El Shamy je na kraju zauzeo treće mjesto, a poznat je i kao dvostruki osvajač British Junior Opena u kategoriji do 13 godina.

U daljnjim je razigravanjima Roko igrao jos tri meča. Abbas Zeb, pakistanski junior, svoju je igru u potpunosti temeljio na taktici “drop, drop i samo drop” te je doveo Roka u vrlo neugodnu situaciju povevši 2-0. Ipak, Roko se usredotočio i na kraju ipak slavio rezultatom 3-2. U idućem meču s Meksikancem Leonelom Cardenasom koncentracije je ipak ponestalo. Roko se nikako nije snašao pa je ozbiljno “zaglibio” u susretu izgubivši na kraju bez dobivenog seta. U posljednjem meču na turniru Roko je dobio priliku ponovno odmjeriti snage protiv Engleza Jareda Cartera od kojega je na Pioneer Junior Openu u Koelnu izgubio 3-0. U ovom neplaniranom revanšu Roko je taktički nadigrao protivnika i  izravnao račune ovoga puta uvjerljivo pobjedivši, i to s 3-0.

Sve u svemu, Roko je igrama na ovom jakom turniru pokazao veliki napredak, ali žalimo što nije ostvario plasman među prvih osam gdje mu je objektivno i mjesto.

Ipak, za pretjerana tugovanja nema vremena jer je idući turnir i nova prilika za dokazivanje već za desetak dana, od 15. siječnja u Pragu.