Juniori završili sezonu turnirima u Njemačkoj i Nizozemskoj

Ove su godine, već tradicionalno, naši juniori sezonu 2013.-2014. završili odlaskom na Pioneer i Dutch Junior Open. Pioneer Junior Open se svake godine igra u Kölnu i na juniorskoj squash karti kotira kao izuzetno jaki turnir koji okuplja juniore iz cijeloga svijeta.

Juniori 2014.
Juniori 2014.

Nažalost, naši juniori iz godine u godine na tom turniru pružaju igre koji nisu odraz njihovih stvarnih mogućnosti.

Naše je boje u kategoriji do 15 godina branio Roko. Ivan i Viktor natjecali su se u kategoriji do 17, a Martin u kategoriji do 19 godina. Najbolji rezultat postigao je Roko, koji je nakon “zimskog sna” u kojem je bio prošlu sezonu, opet pokazao sav svoj potencijal, iako je   završio na, za njega relativno lošem,  šestom mjestu.

Viktor i Ivan su igrali u kategoriji u kojoj više nema “padobranaca” i u kojoj je svaki meč “fajterski”. Od ukupno 64 natjecatelja zauzeli su 40., odnosno 58. mjesto. Martin, koji je također igrao u starijoj kategoriji, odradio je dosta dobar posao pokazavši izvrsnu igru. Ipak, za plasman bolji od 18. mjesta nedostajalo mu je snage.

Zahvaljujući njemačkom studentu Valentinu koji je boravio na razmjeni u Zagrebu, ove smo godine u Kölnu pronašli smještaj svega nekoliko stotina metara udaljen od ACR arene u kojoj se odvijalo natjecanje.

Nakon Kölna ekipa se zaputila prema Amsterdamu, odnosno Kaagu, otočiću koji je baza juniorima tijekom boravka u Nizozemskoj. Na Dutch Junior Openu naši dečki pokazuju znatno bolju igru, a shodno tome postižu i bolje rezultate. Roko je završio četvrti i tako ponovio svoj najbolji rezultat na tom turniru od prošle godine. Martin je postigao bolji rezultat nego u Kölnu i zauzeo 12. mjesto, Viktor je natjecanje završio na 44. mjestu, a Ivan kao 60. u ukupnom poretku.

Imajući u vidu da je svaki prijelaz u starije kategorije izazovan, zaključak je ove sezone da je veliki korak naprijed ipak postignut, naročito kada se dolazi iz zemlje s vrlo malom bazom igrača kao što je Hrvatska. Unatoč tome, igra naših natjecatelja nije nezamijećena. Inozemni treneri redovito prate napredak naših igrača i iskazuju interes za suradnju u organizaciji squash kampova, a njihovi komplimenti i pohvale dodatni su poticaj svima u savezu. 

Rezultati najmlađih juniora i juniorki najavljuju svjetlu budućnost hrvatskog squasha. Franka je s 11 godina već osma igračica Europe, a Jan je na samom pragu ulaska među 20 najboljih. Stoga ovogodišnji uspjesi Jana i Franke zaslužuju posebne pohvale.

Do rujna je u planu pauza, a potom ponovno krećemo svom snagom naprijed kako bi rezultati iduće sezone bili još bolji.